Mert mindenkinek jogában a boldogság... ;)

Teremts rendet az életedben

Csakra - mit is jelent?

2016. december 13. 18:27 - Csino85

csakra_maskepp.jpgNézzünk egy kis elméletet, csak, hogy a fogalmakkal is tisztában legyél Te, aki időnként itt időzöl velem. A csakra fogalmát fogom most picit körbe járni, mert ez a kifejezés időről időre fel fog bukkanni az írásaimban.

A csakra egy szanszkrit kifejezés a testünkben elhelyezkedő pszichikai energia központi magjára, energiaközpontunkra. A szó szanszkrit eredetű, jelentése a kerék szóból származik. A csakrákról tudjuk, hogy körkörösen forognak vagy az óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen mozognak, és ezáltal magukba szívják az energiát, amik feltöltenek minket lelki és fizikai szinten is. Ettől érezzük magunkat könnyűnek, egészségesnek és boldognak, és ez természetesen a fizikai szinten is az egészséges, harmónikus állapotot eredményezi. Azonban ezek a csakrák alul működésre és túlműködésre is képesek, amik felborítják az egyensúlyt az eneregia-testünkben. Ha a csakránk alulműködik, feladatát részlegesen vagy egyáltalán nem látja el, túlműködés esetén pedig túl sok energiát fektetünk az adott területhez tartozó témához, egyoldalúan azon a szinten éljük meg az életet, így ez a harmónia felborulását eredményezi. Ha a csakránk túl zárt, kevés energia áramlik rajta be, és kifelé is kevésbé tudunk megnyilvánulni a csakrához kapcsolódó területeken, gondoljunk csak arra amikor nem engedünk közel magunkhoz másokat, olyankor mi sem vagyunk képesek nyitni mások felé. Ha a csakránk túl nyitott, túlságosan befogadóak lehetünk a külvilág energiáira, befolyásolhatóvá és túlérzékennyé válunk. Na, de ezt nézzük meg egy kicsit egyszerűsített formában is. Az energiavesztés illetve a kelleténél több energia a harmonikus élet felborulásához vezet fizikai és lelki szineten is. Ennek különböző lelki és fizikai tünetek lehetnek az eredményei, ki ne érezte volna már magát feszültnek, vagy negatívnak? Ezeket ilyenkor fizikálisan is meg szoktuk érezni, fáradtság, negatív hangulat és, amennyiben hosszabb ideig tart ez az állapot betegség is felütheti fejét a fizikai testünkben. Na most, ezen elmélkedésem alapján nincs is más dolgunk, mint hogy "tisztán" tartsuk a csakráinkat... de hol is találjuk őket? 

csakra_med-1.jpg

Egy több ezer éves hindu bölcselet alapján az ember sokkal több, mint hús és vér, rendelkezik más szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amely szinte fontosabb a fizikai testnél. Ezek a belső láthatatlan energiaközpontok a csakrák, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől a fejtetőig. Az ősi hindu iratok alapján hét fő csakra létezik, melyet az életerő (prána) csatorna, a nádi(asztrális energiapálya)  kapcsol össze. A csakráinkon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját.

Akkor most nézzük a csakrák elhelyezkedését:

muladhara_csakra-_gyokercsakra.jpgMúládhára Csakra  - gyökértámasz, vagy másképp gyökércsakra, a gerinc tövénél található.A gyökércsakra fizikai helye a farokcsont alatt, a végbélnyílás és nemiszervek között, a gáton található. A női testben a méhszájnál lévő tér. Szimbóluma a négyszirmú vörös lótusz.

 

szexcsakra.jpgSzvádisthána Csakra - saját hely, a teremtőerő központja, szakráliscsakra. Az alhasban található, a nemi szervek területén; nőknél a petefészkek és a méh közelében; férfiaknál az ivarmirigyek, prosztata, here tájékán helyezkedik el. Szimbóluma a hatszirmú lótusz. 

 

manipura_csakra_erokozpont.jpgManipura Csakra - napfonat csakra, ékkőváros, erőközpont. A köldök magasságában helyezkedik el. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel.

 

anahata_csakra_szivcsakra.jpgAnáhata Csakra - szív csakra. A szív tájékán helyezkedik el. Jelképe a tizenkét szirmú zöld virág, belsejében két egymást metsző háromszöggel, ez a nő és a férfi egyesülését jelképezi.

 

visuddha_csakra-_torok_csakra.jpg
Visuddha Csakra - torokcsakra. Helye a toroknál található. Szimbóluma a tizenhat szirmú kék vagy türkiz lótusz, belsejében ezüst félhold fehér körben.

 

adnya_csakra_harmadikszem.jpgÁdnya Csakra - harmadikszem. A szemöldökök közötti területen helyezkedik el. Itt két kisebb csakra is található, a szóma és a manasz. Szimbóluma lila, indigókék vagy kék színű kétszirmú lótusz.

 

koronacsakra.jpgLótuszcsakra - koronacsakra. A fej fölött található. Szimbóluma az ezerszirmú lótusz.

 

 

Nos, mára már csak egy kérdés maradt... hogyan tartsuk harmóniában Csakráinkat?

Folytatás következik.... :)

 

Csino

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogabanaboldogsag.blog.hu/api/trackback/id/tr1012045393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása